EL SALVADOR SHASTA
Çeşit: Bourbon, Pacas, Catimor
Hasat: Ocak-Mart
Bölge: Sierra Apaneca, Santa Ana and Izalco Volca- noes, Los Naranjos
Yetiştiği İrtifa: 1350-1600 m
İşleme süreci: Yıkanmış ve geleneksel kil teraslarında güneşte kurutulmuş
Demleme Metodu: Filtre Kahve - Pour Over
Tadım Notları: Sütlü çikolata, fındık, orta asidite ve orta gövde
İçim: Yoğun ve damağı dolduran ilk yudum, yumuşak, asidik meyvemsi finish, gövdeli
Orta Amerika kahvelerinden daha yumuşak ve daha az asitlik gösteren El Salvador kahveleri, genel olarak hafif asitlik, dengeli bir içim ve bal benzeri tatlılık vaat eder. Yüksek rakımda ve düşük sıcaklıkta yetişen kahvenin meyvesi daha yavaş büyür ve çekirdeği daha yoğun olur. 1350 metre ve yukarısında yetişen bu kahve seçkin bir kahve türüdür.
El Salvador'da üretilen kahvenin %95'i gölgede yetişiyor ve çiftçilerin tutku ve uzmanlığı, yetenekli bir toplama ve öğütme işgücü ile birleştiğinde, ülkenin üretiminin devam eden yüksek kalitesine büyük katkıda bulunuyor. El Salvador’da hep söylendiği gibi "iç ve gülümse” mottosunu her alanda hissetmek mümkün. Bunu, LaJoya kahvesinin tadında bile hissedebilirsiniz. İlk yudumda aldığınız yoğun ve gövdeli çikolata tadı finish’te aldığınız meyvemsi tatlar ve asidite ile yüzünüzü gülümsetmeye yetiyor.
Detaylı Bilgi
Kahve 100 yıldan fazla süredir El Salvador ekonomisinde ciddi pay sahibi. Ülke ihracat rakamlarının yarısını oluşturan bu mucizevi bitki 1980’lerde en yüksek üretim seviyesine ulaşıyor öyle ki bu durum El Salvador’u o dönem dünyanın en büyük üreticileri arasında 4. Sıraya kadar çıkartıyor. Ancak sonrasında ülkedeki iç savaş ve kargaşa nedeniyle ciddi yara alan kahve üretimi sonraki beş yılın toplamında bile bu rakamı tekrar yakalayamıyor.
Kahve 100 yıldan fazla süredir El Salvador ekonomisinde ciddi pay sahibi. Ülke ihracat rakamlarının yarısını oluşturan bu mucizevi bitki 1980’lerde en yüksek üretim seviyesine ulaşıyor öyle ki bu durum El Salvador’u o dönem dünyanın en büyük üreticileri arasında 4. Sıraya kadar çıkartıyor. Ancak sonrasında ülkedeki iç savaş ve kargaşa nedeniyle ciddi yara alan kahve üretimi sonraki beş yılın toplamında bile bu rakamı tekrar yakalayamıyor.
Diğer Orta Amerika ülkelerinin aksine devlet eliyle net bir destek görmeyen kahve üretimi, bölgedeki çiftçilerin gayretleri ile bugünkü haline erişiyor. Şu an üretimin çok büyük kısmı küçük çiftliklerde yapılıyor. Öyle ki kahve üreticilerinin %95’i 20 hektardan daha az alanda kahve yetiştiriyor. Üstelik hiçbir bireyin 245 hektardan fazla bir alana sahip olmasına izin verilmiyor. Doğal olarak bu önlemler tekelleşmeyi engelleyen bir yapıya sahip. Bu sayede Kahve.com olarak bizim de farklı çeşitlilikte ve anlayışta kahvelere ulaşmamızın önünü açıyor.
El Salvador da 7 ana bölgede üretim yapılıyor. Bu kahvenin üretimini yapan La Joya çiftliği Apaneca-Ilamatepec bölgesinde yer alıyor. Bu bölgede 500 metrede başlayan kahve üretimi 2365 metrelere kadar ulaşıyor. Bölgede yer alan ve 2005 yılında patlayan Santa Ana yanardağı ise bölgeye yaydığı küller ile toprağı zenginleştirmiş ve olağan üstü lezzette kahvelerin yetişmesine imkan vermiştir. Ülkenin en ünlü ve bilinen çiftlikler bu bölgede yer almaktadır.
Nasıl İçilmeli / Demleme Yöntemi
Filtre demleme yöntemleri ile demlediğinizde ilk yudum ve finish arasındaki fark sizi hayretle gülümsetecek ve hoşunuza gidecektir. Espresso, aeropress, moka pot vb basınçlı demlemelerde ise alttan gelen meyve tatlarına göre daha belirgin kabuklu kuruyemiş notaları ve ana tat olarak çikolata hissedilen bir profil elde edeceksiniz. French Press demele yapıyorsanız, ön demleme yapıp, ana demleme süresini normale göre biraz daha kısa tutmanızı tavsiye ederiz
Kimler Tercih Etmeli
Genelde Orta Amerika kahvelerindeki çikolata notalarının başka tatlarla bir arada olmasını sevenler, farklı tat noktalarını uyararak damak tadını geliştirmek isteyenler.
Kime Uygun Değil
Gövdeli, damakta yoğunluk hissi veren kahveleri sevmiyorsanız size göre olmayabilir.