Kenya - AA Plus
250,00₺
KENYA - AA PLUS
TADIM NOTLARI: Limon, Üzüm Karamel, Floral Tatlar
TÜR: Arabica
Rakım : 1500-1700m
İŞLEM SÜRECİ: Yıkanmış
HASAT: 2021
Bu kahve yüksek kalitede, zengin aromalı bir Kenya kahvesidir. AA harfleri en yüksek kalitede olduğunu tarif etmektedir. Geçmiş zamanlarda AB’sini kavurduğumuz Kenya’nın bu sefer AA’sını tam bu kahveye uygun profili yakalayarak kavurduk. 2019 hasatı olan ve Grain Pro içerisinde muhafaza edilen bu kahveden yüksek gövdeli, çiçeksi ve meyvemsi bir tad almanızı bekliyoruz. Orta derecede kavurduğumuz için espresso olarak kullanımızda çok ekşi bir tad alabilirsiniz. Bu sebeple tavsiyemiz V60, Aeropress, Chemex, French Press gibi ekipmanlarla ve 1/15 oranında demlemenizdir.
Kenya Kahvenin ana vatanı olan Etiyopya’nın komşusu bir ülke. Afrika kıtasının güney batısında yer alıp kahve üretimi için gereken verimli topraklara da sahip. Buna rağmen kahve üretimi Kenya’da Etiyopya’ya göre neredeyse 1000 yıl sonra başlıyor. Kahvenin ilk olarak MS 850’li yıllarda Etiyopya’da keşfedildiğini, ticari olarak gelişiminin ise 1000-1100 arası olduğunu biliyoruz. Kenya’ya ise kahve Fransız sömürgesi olduğu dönemde yani 1893 yılında geliyor. Bu yüzden Kenya’da yetişen kahve tipleri de Etiyopya’ya göre oldukça farklı. Etiyopya’da üretim Typica diye adlandırılan Arabica tipi çekirdek ve onun binlerce varyetesi üstünde yapılırken, Kenya’da ise Bourbon varyetelerinin kahve üretimi oldukça yüksek.
Bourbon deyince konunun viski üretimi ile karıştırılmaması gerektiğini burada özellikle hatırlatalım. Bourbon tipi kahve çekirdeği ilk olarak Fransız Reunion Adalarında (eski adıyla Bourbon adalarında) keşfedildiği için bu adı alıyor ve sömürge döneminde Fransa yönetimi altına giren ekvator kuşağı ülkelerinin büyük kısmında Bourbon varyetesinin üretimi gerçekleştiriliyor.
Günümüzde Kenya’da kahve üretiminin yaklaşık %70’i küçük üreticiler ve çiftlikler tarafından sağlanıyor. Kadın iş gücüne de odaklanan Kenya hükümeti, kadınların kahve sektöründe çalışmasını destekliyor.
Nasıl İçilmeli / Demleme Yöntemi
Birçok Afrika kahvesinde olduğu gibi Kenya Muranga da filtre yöntemlerle oldukça iyi sonuç veriyor. V60, Pour over, Filtre Kahve Makinesi ve AeroPress sonuçları oldukça başarılı. Espresso olarak hazırladığınızda limonsu tatlar biraz daha ön planda yer alıyor.