GUATEMALA ANTIGUA
Çekirdek Tipi: Arabica (Bourbon, Caturra, Pache)
Tadım Notları: Tatlı Çikolata
Aroma (Koku): Çikolata
Gövde: Yüksek
Yetiştiği İrtifa: 1350m ve üstü
Hasat Dönemi: Aralık-Mart
İşleme süreci: Yıkanmış,
Asidite: Orta
İçim: Guatemala Antigua SHB EP sertifikaya sahip en iyi çekirdeklerden hazırlanır. Guatemala kahvesi orta ile tam olgunluk arasında olup, tat bakımından zengindir. Kakao ve Çikolata tadının baskın şekilde geldiği Antigua’nın alt aromaları frenk üzümü ve kirazdır.
Guatemala kahveleri öncelikle yetiştikleri irtifaya göre sonra da bölgelerine göre sınıflandırılıyor. Örneğin, Antigua SHB- Strictly Hard Bean - (Tam Sert Çekirdek) Antigua bölgesinde 1500m ve 1700m arasında yetişen sert, dolayısı ile yoğun aromalı kahvelerin ait olduğu sınıf. HB (Sert Çekirdek) sınıfı kahveler ise 1350m-1500m arasında yetişiyor. Bunları düşen irtifa sırasıyla Semi HB (Yarı Sert Çekirdek), extra prime ve prime takip ediyor.
Yüksekte yetişen kahvelerin tadı ve aromasının güzelleştiği iddiası ile üreticiler, SHB ve HB sınıfı kahveleri diğerlerine göre daha pahalıya satma eğilimindeler. Tahmin edersiniz ki bu talep kahve piyasasında karşılık buluyor.
Guatemala'da SHB ve HB sınıfı çekirdekler içerisinde en niteliklileri genelde Antigua bölgesinden çıkıyor. Antigua kahvelerinde çok belirgin bir kakao, çikolata aroması var. Maalesef ki dünyada ve de ülkemizde Antigua SHB ismiyle satılan kahvelerin büyük bir kısmı Antigua’ya komşu bölgelerin üretimleri.
Detaylı Bilgi
Ülkede kahve üretimi 8 ana bölgede yapılıyor. Bunlar Antigua, Acatenango, Atitlán, Cobán, Huehuetenango, Faijanes, San Marcos & Nuevo Orientea’dır.
Aralarında en bilinen ve beğenilen Antigua bölgesi kahveleri. Zengin volkanik toprak, düşük nem, bol güneş ve serin geceler bölgeye karakterize, sıra dışı kahveler üretmek için ideal bir ortam hazırlar. Guatemala’nın üç aktif yanardağından biri olan Fuego, Antigua’nın topraklarına mineral bakımından zengin küllerin taze tozunu katar. Topraktaki volkanik ponza taşları nemi korur, bu da Antigua’nın düşük yağış miktarını dengelemeye yardımcı olur
Antigua bölgesi kahvesinin yüksek cup kalitesi nedeniyle 2000’li yıllarda diğer bölgelerdeki kahve üreticilerinin bir bölümü kendi bölgelerinden getirdikleri kahvelerini Antigua üstünden pazarlamaya çalışmış bu da bölge açısından olumsuz etkiye neden olmuştur. Bunun önüne geçebilmek için 2000 yılında AGA (Antiguan Growers Association) kurularak takip edilebilir sertifikalı Genuine Antigua Kahvelerini oluşturmuş ve bu akımın önüne geçmiştir. Böylece Antigua marka değerini korumuş ve hatta artırmıştır diyebiliriz.
Antigua bölgesi kahvesinin yüksek cup kalitesi nedeniyle 2000’li yıllarda diğer bölgelerdeki kahve üreticilerinin bir bölümü kendi bölgelerinden getirdikleri kahvelerini Antigua üstünden pazarlamaya çalışmış bu da bölge açısından olumsuz etkiye neden olmuştur. Bunun önüne geçebilmek için 2000 yılında AGA (Antiguan Growers Association) kurularak takip edilebilir sertifikalı Genuine Antigua Kahvelerini oluşturmuş ve bu akımın önüne geçmiştir. Böylece Antigua marka değerini korumuş ve hatta artırmıştır diyebiliriz.
2011 yılında Guatemala kahve bitkilerinde pas hastalığı problemi yaşanmış ve o sene rezervlerinin %50’ya yakın bir bölümünü kaybedilmiştir. O zamana kadar ağırlıklı genel tüketim için kahve üreten bir ülke olan Guatemala, yaşanan bu durumu bir fırsat olarak değerlendirip dünyanın birçok farklı bölgesinden yeni kahve tohumları getirerek nitelikli kahveciliğe ağırlık vermiştir.
O tarihten itibaren de pas hastalığı ile yitirilen ağaçlar yerlerini daha kaliteli ağaçlara ve daha özenli çiftçiliğe bırakmıştır. Genel tüketim için kahve üretilen dönemlerde, Guatemala kahve borsalarındaki fiyat dalgalanmalarından negatif etkilenmiştir. Zaman zaman maliyetlerinin altına satılmak zorunda kalınan kahve zarar ettirmeye başlamış ve üretim yapan ailelerin bir kısmı üretimi bırakıp göçe yönelmiş kalan ailelerin de çocukları ülke dışına göçmüştür.
2011 yılından sonra alınan önlemlerle Kahve sektörü tekrar kazanç sağlamaya başlamıştır. Göçmek niyetiyle gittikleri Londra ve Amerika’da modern ziraat, pazarlama ve iş yönetimi eğitimleri alan ailelerin yeni jenerasyonları, ülkeye dönme kararı alarak işin başına geçmiştir. Böyle olunca da akıllı yöntemlerle fırsata çevrilen bu kriz, kalitede üst seviye üretimin ve modern yaklaşımların önünü açmıştır. Kahve.com olarak envanterimizde keyifle yer verdiğimiz Guatemala kahvelerindeki bu modern yaklaşım 2015-2016 sonrasında yepyeni tatları tanımamızı sağlamıştır.
Nasıl İçilmeli / Demleme Yöntemi:
Guatemala Antigua kahvesi lezzetinin yanı sıra, geniş demleme olanakları da sunan bir kahve. Her demleme türünde oldukça tatminkâr sonuçlar alınabilmektedir. Öğütme olarak standartlara uygun öğütmeler kullanılabilir. Yüksek gövdesi ile özellikle sabah başlangıçları için ideal bir seçim olabilir.
Kimler Tercih Etmeli?
Deneyen ve farklı zevklere sahip birçok kişinin ortak buluşma noktası diyebileceğimiz, her kahve severin damak arşivinde olması gereken, öne çıkan çikolata tadıyla hikayesinin karşılığını veren bir kahve.
Kime Uygun Değil?
Kahvede çikolata tadını hiç sevmiyorsanız, size göre olmayabilir ama yine de denemenizi tavsiye ederiz.