BRAZIL FAZENDA SERTAO
Bölge: Carmo de Minas
Çiftlik: Sertâo
Üretici:Francisco Isdro Dias Perira
Rakım: 1100-1450
Çeşit: Yellow Bourbon
Hasat Sonrası İşlemler: Seçmeli hasat gerçekleştirilir. Meyveler 'lavador' ile işlenerek hem temizlenir hem de yoğunluğuna göre sınıflandırılır. Daha sonra 25 gün boyunca kerevetlerde korumaya alınır.
Tadım Notları: Bal- Badem, nazik asidite, pürüzsüz ve yoğun gövde
Tadım Skoru: 81,5
JOSE´ ISIDRO'NUN HI·KAYESI·
Fazenda Serta˜o, Carmo de Minas’ta kahve yetis¸tiriciligˆinin ilk adımlarının atıldıgˆı yerlerden. Bo¨lgedeki ilk kahve yetis¸tiricilerinden biri olarak Jose´ Isidro Pereira hayatı hem sorumluluk sahibi hem de keyifli yas¸amak gerektigˆini erken yas¸ta o¨gˆrenmis¸. Jose´ Isidro henu¨z 1 yas¸ındayken babasını kaybetmis¸ ve sevgi dolu annesi tarafından onurlu biri olarak yetis¸tirilmis¸.
1949 yılında hayatının as¸kı Nazareth ile evleniyor. Francisco, Luiz Paulo, Glycia ve Sandra adında 4 c¸ocugˆu oluyor. C¸ocukları da bu¨yu¨yu¨p bir su¨re kendi mesleklerini icra ettikten sonra Carmo de Minas’a do¨nu¨yor ve bir arada aile is¸letmelerini su¨rdu¨ru¨yorlar.
CARMO DE MINAS BO¨LGESI·
Bugu¨nlerde kahve yetis¸tiriciligˆi konusunda farkındalıgˆın daha yu¨ksek oldugˆu as¸ikar. Ama eskiden verimin kaliteden daha fazla o¨nemsendigˆi zamanlarda bile, bu¨yu¨k alıcılar bu bo¨lgede yetis¸en Yellow Bourbon c¸es¸idini ac¸ıkc¸a tercih ediyorlardı.
C¸I·FTLI·GˆE DAI·R
Fazenda Serta˜o 1,000m rakımda Minas Gerais’te yer alıyor. Yıllık sıcaklık ortalama 18oC. Kahve bitkileri 50% egˆimli yamac¸larda yetis¸tiriliyor. I·yi kalitede c¸ekirdeklere eris¸mek ic¸in yetis¸tiriciligˆe oldukc¸a o¨nem veriliyor.
GELECEK JENERASYON
O¨nceki jenerasyonların birligˆi ve refahından ilham alarak Nazareth ve Jose’nin torunları birkac¸ bo¨lgede is¸birligˆi yapıyorlar ve kahve
zincirinin tu¨m as¸amalarında o¨ne c¸ıkıyorlar.
YENI· YATIRIMLAR
Serta˜o, hasat sonrası is¸lemlerde yeni yo¨ntemler konusunda sekto¨re o¨ncu¨lu¨k ediyor. Natural, pulped natural, aerobik ve anaerobik o¨n is¸lemler, honey... Fermantasyon o¨n is¸lemi, anaerobik ortam sagˆlayan fıc¸ılarda veya aerobik ortam sunan tanklarda gerc¸ekles¸tirilebiliyor. O¨n is¸lem uygulanan kahveler Fazenda IP’nin is¸leme tesisinde is¸leniyor. En c¸ok emek isteyen, zahmetli is¸lem ise honey. Gec¸tigˆimiz senelerde kahve kurutmak u¨zere 2000 m2’lik bir teras ins¸a edildi. Ek olarak 1 mekanik kurutucu daha tesis edildi. Her zaman kalite kontrol o¨ncelikli. Bunu sagˆlamak ic¸in, c¸alıs¸anlar egˆitiliyor ve is¸lemlere dahil olmaları sagˆlanıyor.